De magie van techniek!
Techniek is overal om ons heen, maar vaak blijft de kracht van hoe iets gebouwd wordt en het mysterie van hoe het werkt verborgen.
Wij willen dit mysterie onthullen en de magie van techniek laten zien. We willen de kracht van techniek tonen en nieuwsgierigheid wekken naar wat techniek allemaal mogelijk maakt.
“Techniek is leuk als het zichtbaar wordt.
Door iets te maken wordt je kennis tastbaar.”
Anno Bergsma
Onderwijsontwikkelaar
Techlab Zwolle
Het beste gereedschap voor de techniek
De techniek van nu, maar vooral van morgen vraagt om inzicht, kennis & kunde, maar vooral innovatie en creativiteit. Het beste gereedschap voor de techniek? Een creatief, autonoom, probleemoplossend vermogen. De vrijheid om oplossingen te bieden die verder gaan dan het bestaande. Zo kijken wij naar techniek, en naar educatie.
Wij stimuleren het vermogen om zelfstandig te werken, oplossingen te bedenken, kennis te vergaren en creativiteit toe te passen. Dit doen wij met projecten op maat. Voor elke leerling en elke klas.
Hoe we werken
Bij het Techlab werken we het liefst in 3 fases. Het is onze weg naar zelfstandige technische kennis en vaardigheid. Deze 3 fases kunnen bestaan uit verschillende lessen die weer samengesteld kunnen worden aan de hand van een thema. Dit bieden we op niveau aan, kijkend naar elke klas en elke leerling.
Bekijk het aanbod van thema’s en mogelijke lessen een klein stukje verderop!
Ontdekken
Bij het Techlab draait alles om ontdekken. Ontdekken hoe iets gemaakt is, ontdekken hoe gereedschap en machines werken, maar vooral ontdekken wat je zelf allemaal kunt met techniek!
Maken
Tijd om iets te maken! Wij kiezen samen wat er precies gemaakt wordt, en helpen met de instructies en technieken.
Samen lossen we je vraagstukken op zodat je bij de volgende stap zelfstandig aan de slag kunt!
Ontwikkelen
Nu dat je bekend bent met alle tools en technieken is het tijd om zelf iets te ontwikkelen. Wat ga jij maken?
En nog belangrijker….hoe?
Thema’s
Voor klassen die 3 keer of vaker langskomen en daarmee ons ‘ontdekken, maken, ontwikkelen’ weg volgen is er de mogelijkheid om te kiezen uit de volgende thema’s. Uiteraard kunnen we altijd in samenspraak een thema opzetten die past bij het thema van jouw school.
Duurzame technieken
Ontdek hoe technologie kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Leer over hernieuwbare energiebronnen, energiebesparing en innovatieve oplossingen voor milieuvraagstukken. We gaan aan de slag met projecten die laten zien hoe technologieën zoals zonne-energie, windenergie en recycling in de praktijk werken.
Programmeren en automatiseren
Leer de basisprincipes van programmeren en ontdek hoe automatisering onze wereld verandert. Of je nu een robot wilt laten bewegen of een app wilt ontwikkelen, dit thema biedt een uitdagende en creatieve manier om de wereld van code en technologie te verkennen.
Technologie en zorg
Wat is de rol van technologie in de gezondheidszorg? Van slimme protheses tot gezondheidsapps, leer hoe innovatieve technologieën de zorg verbeteren en levens redden. Dit thema biedt een blik op de toekomst van de medische wereld en de technologische ontwikkelingen die daar een rol in spelen.
Transport
Verken de technologieën die de manier waarop we reizen en goederen vervoeren transformeren. Leer over elektrische voertuigen, zelfrijdende auto's en slimme transportsystemen. Dit thema onderzoekt de innovaties die de transportsector efficiënter, veiliger en duurzamer maken.
Robotica
Stap in de wereld van robotica en ontdek hoe robots werken en wat ze allemaal kunnen. Van industriële robots tot huishoudelijke helpers, leer de basisprincipes van robotica en programmeer je eigen robot om verschillende taken uit te voeren.
Maken en construeren
Leer hoe je ideeën kunt omzetten in tastbare objecten door gebruik te maken van verschillende materialen en technieken. Dit thema biedt de mogelijkheid om te experimenteren met ontwerpen, bouwen en het oplossen van technische uitdagingen.
Smart technology
Duik in de wereld van slimme technologieën die ons dagelijks leven verbeteren. Van slimme huizen tot het internet of things, leer hoe deze technologieën werken en wat de toekomst ons brengt. Ontdek hoe je zelf slimme oplossingen kunt ontwikkelen die het leven gemakkelijker en efficiënter maken.
Aanbod lessen
Een kleine greep uit ons aanbod aan lessen. Deze lessen kunnen los aangeboden worden, of in samenhang met 1 van bovenstaande thema’s.
Neem contact op om te bekijken wat wij voor jou kunnen betekenen!
Lasersnijden
Bij het lasersnijden leren we hoe je de lasersnijder bedient, en wat je er allemaal mee kunt. Beginnend bij het maken van een tekening, tot het graveren of uitsnijden van het materiaal!
Drone vliegen
Tijdens deze les leren we je hoe een drone werkt, van zenders en batterijen tot motors en propellers, en hoe je ermee kunt vliegen.
Solderen
Bij de les solderen leren we metalen onderdelen te verbinden met tin. Hiermee kunnen we elektrische verbindingen maken die bijvoorbeeld lampjes laten branden of motors laten draaien!
Duurzaam ontmantelen
Hoe zitten apparaten in elkaar? Waar zijn ze van gemaakt en wat zit er allemaal in? Kunnen we hiermee iets nieuws maken? Dit ontdek je allemaal in onze les duurzaam ontmantelen!
Programmeren
Wij gaan aan de slag met Codey! Een kleine robot met sensors die je door middel van programmeren kunt laten lachen, rijden, obstakels kunt laten herkennen en nog veel meer!
Technisch tekenen
Een technische tekening is een informatieve tekening die alle informatie heeft om iets te bouwen of te maken. In deze les leren we je hoe je een technische tekening opbouwt.
Onze faciliteiten
Het Techlab bevind zich op het oude Philips terrein, dat nu omgedoopt is tot ‘de Makersfabriek’. Een ware technische hotspot waar naast het Techlab ook diverse technische startups en bedrijven zich hebben gevestigd. Kenmerkend is onze praktijkruimte, waar leerlingen omgeven worden met het materiaal, gereedschappen en machines waarmee ze aan de slag gaan. Een echte ‘hands-on’ technische praktijkruimte.
Klassen en bedrijven lopen hier door elkaar heen, wat resulteert in overdracht van kennis, inspiratie en creativiteit.
Samenwerkingen
Wij zoeken ook de samenwerking op tussen scholen en bedrijven.
Met een sterke connectie tussen educatie en bedrijfsleven zorgen wij voor leerlingen die klaar zijn voor de techniek van nu en de toekomst.